Waarom gezond staand werken?

Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het terugdringen van het zitgedrag. We raden aan meer beweging toe te voegen aan het werk: wissel het zittend en staand werken af. Iedere vorm van beweging gedurende de dag levert een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid, concentratie en productiviteit. In deze blog lees je hoe je gezond staand kunt werken, want lang staan kan fysiek ook zwaar zijn.

Waarom gezond staand werken?

We zijn niet gemaakt om lang te zitten, maar ook niet om lang te staan. Het lange staan op een harde vloer is vermoeiend voor je lijf, het kost ongeveer 20 % meer energie dan zitten. Als je met beide voeten plat op de grond staat wordt de druk op het bloedvatenstelsel vergroot, dit vergroot de kans op spataderen. Daarom is het belangrijk aandacht te schenken aan een gezonde sta-werkplek. Zorg voor een mogelijkheid om gezond staand te kunnen werken, om de problemen hierboven genoemd te voorkomen. Hoe je gezond staat lees je verderop in deze blog. Vergeet in ieder geval niet af te wisselen met stilzitten en beweging!

Een gezonde werkplek

Een werkplek waar je voldoende kunt afwisselen tussen staan, zitten en beweging. Dát is een gezonde werkplek. De arbowet schrijft geen regels voor staand werk voor. Wel geeft de wet een aantal aandachtspunten bij staand werken, o.a.:

 • De werkplek moet zo ingericht zijn dat de werknemer de vrije keuze heeft om het werk staand of zittend uit te voeren.
 • Zorg ervoor dat het meubilair op de werkplek werken in diverse houdingen mogelijk maakt en houd vooral rekening met reikafstanden en voetruimte.
  Als het werk zittend kan worden uitgevoerd, dan verdient dat de voorkeur. Maar langdurig zitten is ook niet wenselijk. Het beste is zitten en staan af te wisselen.

Een gezonde werkplek biedt een variatie aan werkhoudingen. Een zit-sta bureau ondersteunt hierbij. Je kunt eenvoudig de hoogte instellen, zodat je zittend en staand kunt werken. Op een bureaufiets heb je al snel de eerste kilometers te pakken! Een ideale combinatie als je het mij vraagt. Wat voor mij prettig werkt, is een geheugensteuntje die mij vertelt dat het tijd is om in beweging te komen of een break te nemen.

Een gezonde sta-werkplek

Als je normaal met beide voeten op een harde ondergrond staat is dit zwaar en belastend, je krijgt statische spierspanning. Een actieve stahulp zorgt ervoor dat je constant in beweging bent, dit verbetert de concentratie. Dit bevordert de bloedsomloop, zodat je het staan langer kunt volhouden.

Een gezonde sta-werkplek heeft een groot aantal voordelen:

 • Hogere productiviteit en betere doorbloeding
  Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper.
 • Reduceert rug- schouder- en nekklachten
  Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
 • Goede gezondheid
  Staand werken is dé manier om kans op obesitas te reduceren, aldus de Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University. Daarnaast verbeter je je bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid.
 • Verbrand calorieën. Je verbrandt maar liefst 144 calorieën tijdens drie uren staand werken.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of een bestelling plaatsen, kunt u contact opnemen met onze klantenservice, zij helpen u graag verder.

 

Of deel dit artikel via Whatsapp