De voor- en nadelen van hybride werken

Hybride werken: helemaal van deze tijd. Of we nu gedwongen veel thuiswerken, of omdat het kan. Sinds corona werken we allemaal veel vaker vanuit huis. Ik begon met een laptop aan de keukentafel, maar inmiddels is mijn thuiskantoor net zo ergonomisch verantwoord ingericht als mijn werkplek op kantoor. Afwisseling vind ik fijn, dus in de ideale situatie wissel ik thuis en kantoor af. De thuiswerkdag is ideaal als je ongestoord door wilt werken aan een project, de dagen op kantoor lenen zich weer voor afspraken met collega’s en de nodige smalltalks.

Productiever werken
Hybride werken is in veel gevallen productiever werken. Ten eerste vervalt mijn reistijd bij een thuiswerkdag, wat al snel tussen de 30-60 minuten scheelt op een dag. Je kunt thuis gelijk aan de slag, je wordt niet gestoord door collega’s en kunt volledig geconcentreerd doorwerken. En online meetings zijn vaak korter en bondiger, wat weer tijd bespaart. Toch vind ik het soms wel efficiënter om face-to-face samen te werken, omdat dit simpelweg meer mogelijkheden biedt. Dat vind ik dan weer fijn aan een kantoordag. Dit alles komt de productiviteit ten goede.

Duurzamer
Hybride werken zorgt ervoor dat je minder vaak in de file staat, iets wat voor mijzelf en velen anderen een groot voordeel is. Maar naast dat wij de file overslaan, is het ook nog eens veel beter voor het milieu. Ook stimuleert het om eerder de fiets te pakken en zorgen minder volle werkplekken voor minder energieverbruik. Een hoop voordelen als je het mij vraagt!

Strakker plannen

Maar naast al deze voordelen zijn er ook nadelen te vinden aan het hybride werken. Er moet namelijk veel strakker gepland worden met andere collega’s. Het is vaak onduidelijk wanneer iemand thuiswerkt of op kantoor. Even snel van gedachten wisselen met de collega van een naastgelegen afdeling is er thuis minder snel bij. Kantoordagen moeten gepland worden, zodat iedereen weet wanneer er ruimte is om fysiek te overleggen of een afspraak in te plannen. Iets wat nog wel eens lastig is, merk ik.


Sociaal contact

Een ander nadeel aan hybride werken is dat er veel minder sociaal contact is tussen collega’s. Er zijn wekelijks minder momenten dan voorheen waarop je elkaar gezamenlijk ziet. Ondanks dat dit de productiviteit soms ten goede komt, is het sociale aspect wel heel belangrijk in een bedrijf. Die vrijdagmiddagborrel, het praatje bij het koffieautomaat of de spontane gesprekken op de afdeling mis ik wel. Want juist die dingen geven mij energie en hebben een positieve invloed op mijn werkgeluk. Dus als ik dan op kantoor ben, vind ik het maken van plezier en het delen van successen des te belangrijker!

Of deel dit artikel via Whatsapp