Logistieke spelers als DHL en PostNL investeren fors in de uitbreiding van pakketautomaten, terwijl in Denemarken postbedrijf PostNord zelfs volledig stopt met brievenpost.
Dit heeft gevolgen voor de pakketdiensten die veel kantoorboekhandels en gemakswinkels bieden.
DHL en Intrapost bundelen krachten
DHL kondigde onlangs aan het netwerk van pakketautomaten in Nederland uit te breiden naar 2.500 stuks eind 2025. De slimme kluizen worden geplaatst op strategische locaties zoals supermarkten, sportclubs en tankstations.
Momenteel zijn al 1.250 van de 5.000 DHL-servicepunten voorzien van een pakketautomaat, waarmee inmiddels meer dan 10% van de zendingen wordt afgehandeld.
Daarnaast start DHL een strategische samenwerking met Intrapost, waarmee het bedrijf ook betrouwbare postbezorging binnen 24 uur aanbiedt.
De bundeling van krachten biedt een geïntegreerde oplossing voor zowel post als pakketten – inclusief track & trace – en richt zich vooral op de zakelijke markt.
“Met deze samenwerking bieden we een one-stop-shop voor al hun verzendbehoeften,”
aldus Michel Clausing, CCO van DHL.
PostNL investeert in klantgemak en duurzaamheid
Ook PostNL zet vol in op de zogeheten Out-of-Home bezorging. De bezorgdienst investeert dit jaar 10 miljoen euro extra in de uitbreiding van het aantal pakketautomaten.
Het huidige netwerk van circa 1.100 automaten wordt fors uitgebreid, bovenop de ruim 6.700 PostNL-punten in Nederland.
Directeur Retail Barry Husman noemt de pakketautomaat “de voorkeursoptie van de consument”. De klanttevredenheid is met een NPS van +51 hoog.
Bijna iedere Nederlander woont op minder dan een kilometer van een afhaalpunt. Nieuwe automaten zijn modulair, werken desgewenst op zonne-energie en staan open voor andere vervoerders.
Zo speelt PostNL in op zowel gemak als duurzaamheid.
PostNord stopt volledig met brievenpost
Terwijl in Nederland wordt gezocht naar een nieuwe balans, trekt PostNord in Denemarken een harde conclusie. Het bedrijf stopt vanaf 2026 volledig met de bezorging van brieven, na een daling van het volume met 90% sinds begin deze eeuw.
De focus verschuift volledig naar pakketbezorging.
“Brieven bezorgen is niet langer rendabel,”
stelt CEO Kim Pedersen.
De impact is groot: 1.500 brievenbussen verdwijnen en ongeveer 1.500 medewerkers verliezen hun baan.
De ontwikkeling zet ook in Nederland aan tot nadenken, waar het aantal verstuurde brieven jaarlijks met zo’n 10% afneemt.
Toekomst van postbezorging onder druk
De ontwikkelingen in Denemarken, en de forse investeringen van DHL en PostNL, onderstrepen de noodzaak tot heroriëntatie.
De consument wil flexibiliteit, snelheid en gemak – en dat vindt men steeds vaker in pakketautomaten dan in de traditionele brievenbus.
De postmarkt is daarmee niet langer een op zichzelf staand domein, maar een integraal onderdeel van de bredere bezorginfrastructuur.
Gevolgen voor winkels met afhaalpunten
De groei van pakketautomaten heeft duidelijke gevolgen voor de traditionele afhaalpunten in winkels, zoals Bruna, Primera, ReadShop en andere gemakswinkels.
1. Toename pakketautomaten ondermijnt exclusiviteit
Traditionele afhaalpunten, vaak gevestigd in boek- en gemakswinkels, profiteren van de extra loop en bijverkoop.
De opkomst van pakketautomaten betekent dat deze functies worden overgenomen door onbemande, vaak 24/7 beschikbare alternatieven, waardoor de exclusiviteit van fysieke winkels als ophaallocatie afneemt.
2. Nieuwe verdienmodellen noodzakelijk
Winkels die afhankelijk zijn van pakketverkeer (bijv. PostNL- of ING-servicepunten) zullen moeten heroverwegen hoe ze hun verdienmodel vormgeven.
Als het klantenverkeer door de opmars van pakketautomaten afneemt, valt ook een belangrijk deel van hun bijverkoop potentieel weg.
3. Concurrentie uit onverwachte hoek
Met het verdwijnen van tabaksverkoop in supermarkten is er een flinke groei ontstaan in het aantal gemakswinkels die vaak ook dienstdoen als pakketpunt.
Zij combineren diensten en producten, en staan daardoor directer in concurrentie met pakketautomaten, die qua gemak moeilijk te evenaren zijn.