7 manieren om productief en goed te blijven werken vanuit huis.

Als je al jaren in een kantoor werkt omringd door collega’s, kan de verandering groot zijn om nu ineens (gedwongen) thuis te werken. Hier zijn zeven richtlijnen die je helpen om je werk vanuit huis te laten slagen.
1 Creëer je werkruimte
Het lijkt misschien leuk om met een laptop op de bank te liggen, maar dit zal je niet helpen om een verschil te voelen tussen het werk en het leven thuis. Het zal je ook niet in een goede houding laten zitten voor een gezonde rug en nek.
Je hebt een speciale werkruimte nodig voor je beste productiviteit en welzijn, waar je in alle rust kunt. Genoeg ruimte voor een bureau, stoel en monitor zodat je comfortabel kan werken.
2 Ga ergonomisch zitten
Je voelt je misschien meer ontspannen omdat je thuis bent, maar je moet goed letten op je zithouding. Dit kan beter zijn voor je rug, nek en schouders.
Als je je werkruimte voor het eerst inricht, is het een goed idee om een werkplekbeoordeling te doen om te controleren of je goed zit. Belangrijk is dat je goed zit, stel je stoel zo in dat je bovenbenen evenwijdig of licht hellend aan de vloer zijn en dat je rug goed ondersteund wordt door de stoel. Een voetensteun en rugsteun kunnen hierbij helpen.

Let op je onderarmen, zorg dat ze horizontaal ten opzichte van de vloer blijven en je ellebogen een buiging hebben van 90 graden, met je toetsenbord, muis en werkoppervlak op/net onder ellebooghoogte.

Zorg dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte is of net daaronder. Mogelijk heb je een monitorstandaard of een laptopverhoger nodig om je hierbij te helpen.

3 Ga niet te lang zitten
Het is van vitaal belang dat je elke 20 minuten opstaat en rondloopt. De gevaren van te lang zitten elke dag zijn onder andere gewichtstoename, het risico op diabetes en spierverlies

4 Zorg voor daglicht
Het beste creëer je thuis een gezond kantoor, hier hoort licht natuurlijk bij. Natuurlijk licht door een raam is ideaal, maar als dit niet mogelijk is, zorg dan voor voldoende kunstlicht om je scherm en documenten gemakkelijk te kunnen zien. Slechte verlichting kan leiden tot vermoeide ogen, migraine en hoofdpijn.

5 Structureer je dag
Om ervoor te zorgen dat je je werk gedaan krijgt, ongeacht andere invloeden, moet je je dag structureren zoals je dat op kantoor zou doen. Maak een to-do lijst en stel doelen om te bereiken per werkdag.
6 Stel je temperatuur in
Een groot voordeel van het werken vanuit huis is dat je je thermostaat op het door jou gewenste niveau kunt instellen.
Thermisch comfort heeft een groot effect op hoe comfortabel we werken.
7 Zorg voor een opgeruimde werkplek
Mensen die een opgeruimd thuiskantoor houden, voelen zich minder prikkelbaar, productiever, minder afgeleid en in staat om informatie beter te verwerken.
Organiseer je werkbestanden, tijdschriften en andere materialen in gelabelde opbergboxen en bureauladen, zodat je de rommel kunt verminderen en dingen snel kunt vinden wanneer je ze nodig hebt.
Of deel dit artikel via Whatsapp