Hoe groen de omzet van je kantoor verhoogt

Voor bedrijfsgroei wenden veel ondernemers zich tot marketingoplossingen en allerlei slimme gadgets. Maar het plaatsen van planten kan minstens zo effectief zijn! Op deze 7 manieren kunnen planten namelijk bijdragen aan een omzetverhoging.

1. Planten verhogen de productiviteit van kantoormedewerkers
Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland voerden anderhalf jaar lang experimenten uit binnen grote bedrijfskantoren, waaronder een callcenter in Nederland. Het resultaat? Deelnemers in een ruimte met kantoorplantenwaren productiever dan hun collega’s in de controlegroep en rondden taken sneller af – zónder dat de kwaliteit van het werk eronder leed.

De stijging in productiviteit komt door wat in de wetenschap de attention restoration theory wordt genoemd: een theorie die stelt dat onze hersenen in een andere modus terechtkomen zodra we naar de natuur kijken. Daardoor kunnen we ons beter concentreren en neemt onze productiviteit toe.

 2. Planten zorgen voor minder afleiding

De productiviteit van kantoormedewerkers stijgt met de komst van planten niet alleen door de attention restoration theory, maar ook doordat planten geluid absorberen. Daarmee verminderen ze allerlei afleidende kantoorgeluiden – geroezemoes bij de koffieautomaat, de printer die overuren draait – en voorkomen ze dat medewerkers afgeleid raken. Volgens een onderzoek van de London South Bank University is de geluidsopname van planten meest effectief als het grote, gezonde planten zijn die in de hoeken en aan de randen van een ruimte zijn geplaatst.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

3. Planten verminderen het ziekteverzuim
Planten zijn goed voor je gezondheid. Niet alleen als ze op je bord liggen, maar ook als ze in je omgeving staan. Dat komt in de eerste plaats doordat de kleur groen een rustgevend en kalmerend effect heeft, maar planten verbeteren ook de luchtkwaliteit. Dat leidt tot een vermindering van klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, spierspanning en droge ogen.

Op kantoor kunnen al die voordelen leiden tot een aardige afname van het ziekteverzuim. Werknemers die voor een Australisch onderzoek in 2010 voor het eerst een plant in hun kantoor kregen, waren 37 procent minder gespannen, 58 procent minder neerslachtig en 38 procent minder vermoeid. Tel dat op bij het feit dat een gemiddelde verzuimdag een werkgever in Nederland zo’n 250 euro kost, en dat we in totaal we jaarlijks 13,3 miljard euro uitgeven aan verzuim, en dan is een plant ineens helemaal niet meer zo’n gek idee.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

4. Planten stimuleren de creativiteit
Uit een wereldwijd onderzoek onder 7600 kantoormedewerkers in 16 landen bleek in 2015 dat een kantoor met natuurlijke elementen – zoals planten en zonlicht – tot maar liefst 15 procent meer creativiteit leidt bij medewerkers. Daaruit kunnen natuurlijk allerlei goede ideeën ontstaan, die op hun beurt weer kunnen leiden tot een omzetstijging.

5. Planten verlagen de bedrijfskosten
Technisch gezien is het weliswaar geen binnengroen, maar een groendak of groene gevel draagt wel degelijk bij aan het binnenklimáát. Planten aan de wand of op het dak verhogen namelijk de isolatiewaarde van een gebouw, wat leidt tot minder strook- en koelkosten om de binnentemperatuur te reguleren. ’s Zomers kan de warmte immers minder goed binnenkomen, en ’s winters houdt het gebouw de warmte beter vast.

6. Planten zijn goed voor je imago
Meer dan 40.000 verschillende soorten planten staan er in de kantoortuin van Amazon – hoewel het woord ‘kantoortuin’ misschien wat bescheiden is voor de drie immense glazen bollen die Jeff Bezos in Seattle liet neerzetten als groene werkplek voor zijn medewerkers. Natuurlijk hoeven we het niet allemaal zo groots aan te pakken als Bezos, maar laten we eerlijk zijn: wie wil er nou niet bij een bedrijf werken dat zo goed voor zijn medewerkers zorgt? Ook een bescheiden urban jungle doet het bijzonder goed in vacatures.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

7. Ook klanten worden er blij van
Hoe groener je omgeving, hoe gelukkiger je je voelt. En mensen die zich prettig voelen in hun omgeving, zijn eerder geneigd om er ook geld uit te geven. Ondernemers met een fysieke winkel of verkoopplek kunnen hun voordeel doen met dat gegeven door hun winkel in te richten met lekker veel groen.

Wilt u meer informatie of advies over groen op kantoor, neem dan contact op met Romijn Office Supply.
Of deel dit artikel via Whatsapp
.