Ontmoet Emma, onze toekomstige collega.

Zeg hallo tegen Emma, een levensgrote weergave van hoe we er over 20 jaar uit zouden kunnen zien als we blijven werken met een slechte werkhouding en slecht ingestelde werkplekken.

In 2019 werkte leverancier Fellowes samen met een gedrags-futurist en een panel van deskundigen om een rapport op te stellen over hoe onze gezondheid in de toekomst zou kunnen worden beïnvloed op basis van onze huidige werkgewoonten. Uit de bevindingen van het rapport en de bijbehorende enquête* die we hebben laten uitvoeren, is Emma gebouwd om een licht te laten schijnen op hoe het menselijk lichaam zou kunnen veranderen, zowel fysiek als visueel, als we ergonomie niet serieus beginnen te nemen en de manier waarop we werken niet veranderen.

Zoals velen van ons, is Emma gedwongen om een aantal maanden thuis te werken vanwege de pandemie. Dit was voor Fellowes aanleiding om nog een onderzoek te laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de impact die gedwongen thuiswerken heeft op de gezondheid en het welzijn van werknemers… en om bedrijven en werknemers aan te moedigen actie te ondernemen en oplossingen te zoeken.

Het onderzoek laat zien dat:

• De helft van de Nederlanders die in loondienst werkt en een kantoorfunctie heeft, heeft wel eens lichamelijke klachten door het werk gehad (50%)

• Ruim de helft van de werknemers heeft zich weleens ziek als gevolg van lichamelijke klachten door het werk

• Nu al last hebben van een pijnlijke rug (50%), een stijve nek (49%), hoofdpijn en pijnlijke schouders (beide 45%)

• Één op de vijf medewerkers zit de hele dag achter het bureau

 

Het is tijd voor een positieve verandering

Het is tijd voor een positieve verandering

Het is nu al te laat voor Emma; maar er zijn veel dingen die we kunnen doen om beter voor onze gezondheid op het werk te zorgen. We zitten uren op het werk achter ons bureau, maar door meer beweging toe te voegen door het gebruik van een zit-sta oplossing, kunnen we het gevecht aan om gezondheidsproblemen te bestrijden die veroorzaakt worden door langdurig te zitten. Door ervoor te zorgen dat onze werkplekken goed zijn ingericht met de juiste ergonomische accessoires zullen we er ook voor zorgen dat onze houding op het werk correct is; zo helpen we het risico van werkgerelateerde spier- muscoskeletale pijn en andere ziekten te verminderen.

Werkgevers en werknemers moeten beiden enige verantwoordelijkheid nemen voor gezond werken. Door een online werkplek risicoanalyse te doen, meer bewegen, reguliere pauzes inlassen kunnen we gezondheidsproblemen voorkomen die net zo erg zijn als we dachten die in de industriële revolutie hadden achter gelaten.

Of deel dit artikel via Whatsapp