Sta op tegen zitten: 4 tips om meer te gaan staan

Zowel op het werk als thuis zitten we te veel. Heb je een zittend beroep? Dan breng je gemiddeld 6,5 uur van je werktijd op de bureaustoel door. Daarnaast brengen we ook nog eens zo’n 85% procent van onze vrije tijd zittend door. Denk hierbij aan autorijden, tv kijken, op bezoek bij vrienden, uiteten en ga zo maar door. Maar te veel zitten brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom vertellen we je stap voor stap hoe je die dagelijkse zitmarathon doorbreekt.

Vier stappen om de zitmarathon te doorbreken

1. Bewustwording

Vaak heb je zelf niet in de gaten dat je veel en lang zit. Breng daarom eerst in kaart wat jouw zitgedrag is. Houd de komende paar dagen een notitieboekje bij de hand en schrijf al je activiteiten gedurende de dag op. Voer je een activiteit zittend uit? Zet er dan bij hoelang je hebt gezeten. Aan het einde van de dag tel je alle zituren bij elkaar op. Het gemiddelde van deze dagen is jouw zittijd. Zit je dan meer dan 4 uur per dag? Dan is er werk aan de winkel.

2. Kijk kritisch naar je dagelijkse manier van werken

Voer jij je werkzaamheden (deels) zittend uit? Let dan op je houding. Ga voor een actieve zithouding en span regelmatig verschillende lichaamsdelen aan. Dat maakt een zittend beroep al een stukje gezonder. Kijk daarnaast ook eens naar de momenten waar je gemakkelijk zitten kunt inruilen voor staan. Ga bijvoorbeeld in de pauze een blokje om, voer wandelend een telefoongesprek of loop eens bij een collega binnen. Dat doet je werkrelatie ook goed.

3. Ga op zoek naar gemakkelijke sta-momentjes gedurende de dag

Ga je inmiddels weer naar het werk en gebruik je daar de auto voor? Parkeer de auto dan eens wat verder weg. Zo heb je meteen je ochtendwandeling gehad. Heb je een sta-zitbureau? Ga af en toe lekker staan. Let ook dan op je houding! Vind je het echt moeilijk om gedurende de dag regelmatig te staan? Zet dan een aantal wekkers in je telefoon. Wanneer het alarm afgaat is het tijd om te staan. Zo kom je er niet meer onderuit.

4. Ga door tot in de late uurtjes

Ook al breng jij misschien de meeste zittijd op je werk door, ook thuis kun je flink wat winst maken. Dat start al met de boodschappen. Bestel ze niet online, maar ver­zamel je boodschappen in de supermarkt. Ga je na het eten nog een rondje wandelen, dan heeft dat niet alleen een positief effect op je zittijd, maar ook op de spijsvertering. En zo heb je aan het einde van de dag toch je zittijd weten te beperken.
Of deel dit artikel via Whatsapp
.