Wat is het EU Ecolabel?

Het EU Ecolabel is het enige officiële en in heel Europa geldende milieukeurmerk voor verwerkte papierproducten. Het label garandeert een geringe impact op het milieu door het gebruik van papier uit duurzaam beheerde bossen, minder lucht- en waterverontreiniging, geen gebruik van giftige of gevaarlijke chemicaliën tijdens het productieproces, vermindering van papierafval en een lager energieverbruik. De criteria van het EU Ecolabel hebben dus betrekking op het hele productie- en recyclingproces, vanaf de papierproductie tot het einde van de levensduur van het product.

Wat houdt de life cycle-benadering in?

Het EU Ecolabel gaat uit van de life cycle-benadering. Dat betekent dat er meervoudige criteria gelden die gaan over de gehele levenscyclus van een product. Labels met een categorie of enkelvoudige benadering hoeven aan veel minder criteria te voldoen. Het EU Ecolabel heeft dus de strengste eisen, is het meestomvattend en heeft daardoor de grootste positieve invloed op het milieu.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met andere ecolabels?

In de onderstaande afbeelding zie je aan welke criteria het EU Ecolabel en andere milieukenmerken voldoen. Het EU Ecolabel voldoet aan de strengste en het grootste aantal criteria.

Welke milieucertificaten hebben de Oxford-notitieproducten?

In 2016 was Oxford het eerste merk dat het EU Ecolabel voor haar notitieproducten verkreeg. In 2022 is 60% van de Oxford-notitieproducten gecertificeerd met een eigen EU Ecolabel. Wanneer een schrijfblok of notitieboek geen EU Ecolabel heeft, is er sprake van een milieukeurmerk als FSC, PEFC, Blaue Engel of Nordic Swan. Alle notitieproducten van Oxford komen uit fabrieken die ISO 14001-gecertificeerd zijn voor milieubescherming.

Wil je meer informatie over milieucertificaten, neem dan graag contact op met team Romijn Office Supply.

Of deel dit artikel via Whatsapp
.