Welk potlood heb ik nodig voor welke toepassing?

Bij Romijn Office Supply heb je een zeer ruime keus in diverse potloden en tekenmaterialen, we zetten de belangrijkste voor u op een rijtje:

Grafietpotloden

Toepassing

Grafietpotloden zijn zeer geschikt voor beginnend tekenaars. Je kunt er gedetailleerd mee tekenen, schetsen en experimenteren met schaduwen. Grafietpotloden zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden.

Hardheden

De verhouding tussen klei en grafiet bepaalt de hardheid van een potlood. Potloden met veel klei en weinig grafiet hebben een hogere hardheid dan potloden met weinig klei en veel grafiet. Hoe zachter het potlood, hoe meer kleur het potlood afgeeft.

De hardheid van een potlood wordt aangegeven met een code.

Harde potloden hebben een letter H. Zachte potloden hebben een letter B. Het cijfer in de code geeft aan hoe hard of zacht het potlood is. Hoe hoger het cijfer, hoe harder (H) of zachter (B) het potlood. Een potlood met code 9H is bijvoorbeeld zeer hard. Dit potlood is geschikt voor zeer fijn tekenwerk met dunne lijntjes.

Schetsen: gemiddeld tot licht potlood 4B – 2H

Technisch tekenen: zeer licht potlood HB – 8H

Schaduwen tekenen: donker potlood 8B – 2B

De verhouding tussen klei en grafiet bepaalt de hardheid van een potlood.

Kleurpotloden

Toepassing

Kleurpotloden zijn geschikt voor het egaal en gedetailleerd inkleuren van oppervlakten.

Basisset

Kleurpotloden zijn zowel los als in sets verkrijgbaar. Sets worden geleverd in een houten kist of metalen blik. Adviseer beginnerd tekenaars een basisset aan te schaffen met minimaal twaalf kleuren. Dan heeft de klant van alle primaire kleuren een paar varianten om mee te starten.

Kleurpotloden zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten.

Kwaliteitsverschillen

Kleurpotloden zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop. Goedkope potloden hebben punten die makkelijk afbreken. Ook is het een flinke uitdaging om met deze potloden een mooi kleurresultaat te bereiken. Professionele potloden bevatten veel meer pigment dan goedkopere potloden. Door de aanwezigheid van het pigment en zachtmakers zoals was of olie, kun je mooi egaal kleuren en sprekende kleuren op papier zetten, zonder dat het er gekrast uitziet.

Aquarelpotloden

Toepassing

Een aquarelpotlood is een mix tussen een kleurpotlood en aquarelverf. Het pigment is vermengd met wateroplosbare was. Aquarelpotloden zijn zeer geschikt voor het kleuren van grote vlakken die na het tekenen met een penseel met water zijn te behandelen voor een aquareleffect. Eventueel kun je er daarna nog overheen met kleurpotloden of droge aquarelpotloden.

Een aquarelpotlood is een mix tussen een kleurpotlood en aquarelverf

Voordelen

  • Zowel droog als nat te gebruiken.
  • Werkt snel.

Nadelen

  • Lost snel op en smeert snel uit.
  • Bij gebruik van meerdere lagen wordt het resultaat steeds donkerder. Dit ervaren sommige mensen als een nadeel.

Pastelpotloden

Toepassing

De kern van een pastelpotlood bestaat uit droogkrijt. Pastelpotloden zijn geschikt voor gedetailleerde en realistische portretten. Met pastelpotloden bereik je een natuurlijke zachtheid in kleur.

Een doezelaar is een belangrijk hulpmiddel bij het werken met pastelpotloden. Met een doezelaar spreid je de kleuren over het papier en vermeng je de kleuren onderling, zonder dat het vlekkerig wordt.

De kern van een pastelpotlood bestaat uit droogkrijt

Voordelen

  • Goed veegbaar.
  • Makkelijk overgangen mee creëren.

 Nadelen

  • Blijft zonder fixatie niet goed op de ondergrond zitten. Fixatie achteraf is dus noodzakelijk en soms is het nodig om ook tijdens het tekenen te fixeren.

Houtskoolpotloden

Toepassing

Met houtskoolpotloden kun je nauwkeurig lijnen tekenen en overgangen van licht naar donker maken. Houtskoolpotloden worden veel gebruikt bij het tekenen van portretten. Vaak in combinatie met grafietpotlood.

Voordelen

  • Punt makkelijk te slijpen vergeleken met houtskoolstaafjes.
  • Vlekt enorm. Dit klinkt in eerste instantie als een nadeel, maar is juist een groot voordeel. Met de juiste doezeltechnieken kun je dankzij deze eigenschap prachtige effecten bereiken.

Nadeel

  • Houtskool zelf is nogal korrelig. Je veegt het makkelijk weg. Dit kun je voorkomen door houtskool te mengen met grafietpotlood. Of door tussendoor te fixeren.

Houtskool zelf is nogal korrelig. Je veegt het makkelijk weg.

Heeft u vragen of advies nodig, neem dan graag contact op met team Romijn Office Supply.

 

Of deel dit artikel via Whatsapp
.