‘Zitten is het nieuwe roken’: zo houd je bureau werk gezond

Veel en lang zitten is slecht voor lichaam en geest. Zittend werk verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Zelfs wekelijks sporten compenseert dat niet. Hoe houd je bureau werk toch gezond?

‘Zitten het nieuwe roken’? Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat zittend werk heel ongezond is. Nederlanders zijn zelfs kampioen ‘zitten’ van Europa: 7,4 uur per dag, tegen 5,2 uur voor de gemiddelde Europeaan.

Wil je een gezond bedrijf met gezonden mensen? Geef collega’s (en jezelf!) een goede mix van zitten, staan en bewegen. Hieronder vind je een flinke serie suggesties voor de hele dag!

Bij het naar kantoor gaan

Woon je niet verder dan 10 kilometer van je werk, dan pak je natuurlijk de fiets. Dat is het beste voor het milieu en voor je gezondheid. Woon je dichterbij, probeer het dan eens wandelend: dat zet de beenspieren aan het werk en is goed voor de doorbloeding. Zelfs met het OV krijg je extra beweging, lopend van en naar de halte of station. Alles beter dan (zittend!) in de auto.

Onder werktijd

Een werkdag van 8 uur op kantoor betekent vaak zo’n 7 uur zitten. Dat vertraagt de doorbloeding van je beenspieren (de grootste spiergroep van je lichaam) en remt je stofwisseling. Probeer daarom elk uur achter je bureau af te wisselen met 10 minuten lopen en bewegen. Loop even naar die collega toe in plaats van te bellen of te mailen. Neem de trap in plaats van de lift. Breng dat pakketje zelf naar de postkamer. En vergaderen? Ook dat kan prima staand – dat geeft kortere meetings en helderder besluiten!

Slim kantoormeubilair

Er is ook steeds meer kantoormeubilair geschikt om zowel zittend als staand aan te werken. Zoals deskbikes, zit-sta bureaus en zitballen. Daarmee combineer je bureauwerk met bewegen. Ook de deskbikes (‘fietsen terwijl u werkt’) zijn in opkomst. Voor wie veel zit, is een ergonomisch goede bureaustoel natuurlijk sowieso een eerste vereiste.

Tijdens de pauzes

Ook de middagpauze is een prima gelegenheid voor gezonde beweging en afwisseling. Gaan collega’s liefst naar de kantine om (zittend!) te genieten van de snack van de dag? Jij weet beter: de beste manier om pauze te houden is een gezonde lunch in de buitenlucht. Je hele lichaam – body én mind – doen dan weer nieuwe energie en inspiratie op. Maak je daar een gewoonte van, dan merk je vanzelf hoe verslavend prettig dat is. Neem samen met een groep(je) collega’s een stappenteller en kijk wie het meest de 10.000 stappen per dag haalt.

In je vrije tijd

Ben je zo iemand die een of twee keer per week sport, en verder niet? Let op: jezelf flink afmatten is best lekker op z’n tijd, maar is niet genoeg compensatie als je verder voornamelijk zit. Het draait om een gezondere levensstijl: met een bewuste afwisseling van inspanning en ontspanning. Elke dag minstens 30 minuten bewegen: stevig wandelen, fietsen, tuinieren. Dat hoeft niet heel extreem of uitputtend. Als je ’t maar doet.

Ook sporten kan samen met collega’s. Ga bijvoorbeeld samen trainen voor een hardloopevenement in de regio, of regel bedrijfsabonnementen voor de lokale sportschool. Dat stimuleert enorm, is goed voor de teamspirit en gezondheid én kan via de WKR fiscaal extra voordelig.

Ben jij een gezonde werkgever?

Volgens Arbo moet je als werkgever zorgen voor een gezonde werkomgeving. Je bent immers aansprakelijk voor de gezondheidsrisico’s van je medewerkers onder werktijd! Steeds vaker hoor je in de media tot wat voor nare claims dat kan leiden. Nu ‘zitten’ officieel wordt gezien als arbeidsrisico, is het extra belangrijk dat je doet wat je kunt om deze gevaren te beperken. Met de juiste hulpmiddelen, de juiste mentaliteit én het goede voorbeeld. Zo krijg je direct voordeel in de vorm van gezondere en fittere medewerkers, plus meer productiviteit én een gezonder bedrijf op de lange termijn.

Wil je meer informatie over oplossingen om je werkplek te verbeteren, neem dan contact op met team Romijn Office Supply via info@romijnofficesupply.nl of 079 – 888 33 75.

Of deel dit artikel via Whatsapp
.